Fordel Hillary

Den første kvinnen og den første finansakrobaten møtes til duell på den største scenen av dem alle. Alt kan skje på valgdagen, men det er fordel for Clinton-kampanjen.

Donald Trump gjorde som han ville under nominasjonskampen. Den ene kvalifiserte presidentkandidaten etter den andre kastet inn håndkle. Guvernører og senatorer fikk skikkelig politisk juling. Det var en ren maktdemonstrasjon. Nå er situasjonen snudd på hodet. På motsatt siden av banehalvdelen står demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton og hun er klar til dyst. Trump-kampanjen har vært utradisjonell og det har fungert, men det er stor forskjell på en nominasjonskamp og kampen om Det hvite hus. Noe som har kommet tydelig frem den siste tiden. Trump har hatt noen katastrofale uker og det indikerer også tallene. Clinton leder på målingene og har mange fordeler som kan lede henne hele veien til 1600 Pennsylvania Avenue.

Få minutter etter at Hillary Clinton holdt sin seierstale i Brooklyn 7. juni hadde kampanjen satt søkelyset på valget 8. november. Intensiteten og tonen ble en helt annen. Clinton-klanen gikk rett i strupen på den republikanske presidentkandidaten og kampanjen trappet opp tilstedeværelsen på sosiale medier drastisk. En arena Trump dominerte under den republikanske nominasjonskampen. Slik blir det ikke fremover. Det er ingen nyhet at Trump blir angrepet, det har han blitt helt siden han annonserte, men denne gangen ser det ut som han ikke har et umiddelbar t tilsvar. Noe sparkingen av den lojale valgkampsjefen, Corey Lewandowski, indikerer. De første ukene i etterkant av at hadde Donald Trump hadde sikret seg nominasjonen var det en gylden anledning til å samle partiet og ruste opp til kamp. I kjølevannet har det blitt krystallklart at Trump kastet bort en unik mulighet, og det kan faktisk koste ham presidentskapet. Det er fremdeles en borgerkrig i det republikanske partiet og den er langt fra over få uker før landsmøte starter i Cleveland.

En moderne presidentvalgkamp har et stort fokus på å bygge en omfattende og datadrevet kampanjeorganisasjon. Slik Obama-kampanjen gjorde med stor suksess i både 2008 og 2012. Denne jobben startet Clinton-kampanjen med for lang tid tilbake, noe som også var årsaken til den første seieren i vinterkulda i Iowa. Det er vanlig at presidentkampanjer har interne meningsmålinger, men det er også fraværende hos Trump-kampanjen. Mantraet man har jobbet etter har vært «La Trump være Trump». Moderate og uavhengige velgere har ikke blitt med på laget og da må man endre strategi. Vi ser antydninger til endringer, men toget kan allerede ha forlatt stasjonen.    

Rapporter indikerer at Clinton har ti ganger så mange ansatte som Trump. Forspranget er enormt og det vil Trump-kampanjen og det republikanske partiet slite med å ta igjen. Dette vil gi Clinton-kampanjen en fordel helt til siste stemme er talt opp. I vippestatene vil demokratene være betydelig bedre organisert og dette kan faktisk være forskjellen hvis det blir jevnt. I 2000 vant George W. Bush vippestaten Florida med 537 stemmer og ble USAs 43. president. Trump-kampanjen har ikke ressurser i vippestatene og klokken tikker altfor fort ned. Få dager etter at nominasjonen var sikret gjennomførte Clinton valgkamp i Wisconsin, Pennsylvania og Ohio. I løpet av mai var ikke Donald Trump i en eneste vippestat. Kampanjene har helt tydelig forskjellig prioriteringer. Clinton-kampanjen er moderne og Trump-kampanjen følger ingen av reglene. Allikevel er det altfor tidlig å avskrive republikaneren.  Det har 2016-valget lært oss.

Penger har talerett i amerikanske presidentvalg. Noe uventet sliter Trump-kampanjen med å samle inn penger og Hillary Clinton har et betydelig forsprang. Man kan begynne å se et mønster. Trump-kampanjen slurver og ruster seg ikke slik en moderne presidentvalgkamp pleier å gjøre det. Under nominasjonskampen hadde ikke Trump behov for dette på bakgrunn av at han fikk bredere nyhetsdekning enn alle de andre presidentkandidatene og han lekte nesten med nyhetskanalene. Dette er ikke tilfellet lenger.  

Nylig åpnet Donald Trump en ny golfbane i Skottland. Å bruke flere dager på dette i stedet for å gjennomføre valgkamp i for eksempel de tre viktigste delstatene som er Ohio, Florida og Virginia, er uhørt i moderne presidentvalg. Fortsetter trenden slik den har vært de siste ukene blir Trump den tredje republikanske presidentkandidaten som taper på rad. Når skal Trump begynne å arbeide for å bli president Trump? Det er få måneder til valget og klokken tikker ned til fordel for Hillary.

Publisert i Romerikes Blad.

Denne kronikken er skrevet før konklusjonen i e-post skandalen rundt Hillary Clinton. Dette vil nok skade Clinton-kampanjen, men dette var forventet. Trump har ikke klart å utnytte hendelsen og det bygger opp under hovedbudskapet i denne kronikken.

 

Publisert av Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s