Må bli brobyggeren

Theresa May står ovenfor store utfordringer og må bygge broer både innenriks og utenriks. Pragmatikeren må være mer pragmatisk enn noen gang. 

Theresa May har et rykte i britisk politikk for å være grundig, pragmatisk og tøff. Tre kvaliteter hun må fremheve i ukene, månedene og årene som kommer. Hun har ikke vært en sentral del David Camerons innerste sirkelen og har en litt annen bakgrunn. I 1997 ble May valgt inn i parlamentet og fra 2010 har hun vært innenriksminister. En tung og viktig posisjon i Cameron-regjeringen. Nå er hun Storbritannias andre kvinnelige statsminister, men den første som ikke er demokratisk valgt. Det blir mer om valget senere, i horisonten venter flere politiske stormer.

Agenda Skottland

Theresa May trenger ikke reise over dammen for å finne store problemer. Hennes første reise gikk til Skottland hvor en lunken Nicola Sturgeon ventet, og med god grunn. Majoriteten av skottene stemte i 2014 for å fortsatt være en del av Storbritannia. Mye av argumentasjonen fra ja-siden var at et ja var et ja til og fremdeles være en del av EU. I 2016 stemte flertallet for at Storbritannia skulle fortsette å være en del av EU, men mot flertallets vilje forlater øyrike unionen i løpet av et par år. Det sørlige England hadde helt andre tanker. Mange i Skottland vil ha en ny folkeavstemning. Mange i Downing Street 10 vil det ikke. Det vil bli May vs. Sturgeon og det er ventet at det blir en tøff duell. Vil Skottland få gode nok betingelser i en Brexit-avtale? Hvis ikke kan alt skje.

Brexit-teamet vs. EU

Davis Davis ble Brexit-minister og har en gigantisk oppgave foran seg. Sammen med utenriksminister Boris Johnson og handelsminister Liam Fox skal han lede teamet som skal forhandle seg ut av den Europeiske Unionen i løpet av 2018. Alle tre var sentrale skikkelser i «Vote Leave» kampanjen. Jeg misunner ikke Davis denne jobben for den vil bli meget tøff. Angela Merkel og Francois Hollande vil ha Storbritannia ut av EU så fort som overhode mulig og venter bare på at «artikkel 50» skal aktiveres. Fox vil ha en kritisk rolle i å forhandle nye handelsavtaler med de store økonomiene rundt om i verden før dette blir en realitet. May har valgt å ta Brexit-teamet i sitt eget parti inn i varmen og hun forente partiet i løpet av den dag. 

Valget av Boris

Valget av Boris Johnson som utenriksminister fikk mange til å sette kaffen i halsen. Den eksentriske politikeren skal være Storbritannias fremste diplomat. Johnson har sittet i parlamentet og vært borgermester i London, det er ikke så mange som tviler på intellektet, men mer væremåten. Diplomatiet er en balansegang og nå må Boris Johnson bli den fremste brobyggeren internasjonalt. Valget av Johnson har en effekt ikke så mange har skrevet om. Nå skal han ikke mene noe om innenriks politikk. Når president Obama valgte Hillary Clinton i 2009 tok han henne ut av den innenrikspolitiske debatten. Det samme har statsminister May gjort med Boris Johnson og det kan være en fordel for å få skape ro. 

Tiden vil vise om hun klarer å følge etter den første kvinnen som var statsminister i Storbritannia. Noe som er helt sikkert er at utfordringene vil komme på rekke og rad.

Dette er første gang jeg skriver om britisk politikk og ikke den siste. Under Brexit-valget fikk jeg øyene virkelig opp for britisk politikk og vil følge godt med i årene som kommer, men først må USA velge president 8. november. 

Theresa May på under 2 minuter

Første talen som statsminister

Foto: Number 10 (Creative Commons).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s