Republikansk landsmøte-bonanza

Partieliten, grasrota og donorer samles denne uken i Cleveland hvor det er fire dager med storstilte taler fra partikjendisene, utforming av den republikanske plattformen fremover og det kontroversielle valget av Donald Trump som republikanerens presidentkandidat.

For oss nordmenn som er vant med en litt mer edruelig valgkampsesong kan det fort føles som om den amerikanske valgkampen snart burde være over. Slik er det derimot ikke, tvert imot er det nå den reelle valgkampen starter. Fra 18. – 21. juli arrangerer det republikanske partiet sitt nasjonale landsmøte i vippestaten Ohio. Landsmøte gir et viktig innblikk for både media og velgerne i hva de kan forvente å se fra den republikanske valgkampen fram mot valget den 8. november.

Hva er det republikanske landsmøte?

Det republikanske landsmøte er i sin enkleste form en konferanse hvor delegater fra det republikanske partiet samles for å stemme over hvem som skal representere partiet i det kommende presidentvalget, og være deres presidentkandidat, og visepresidentkandidat. I tillegg skal delegatene stemme over og ratifisere valgregler for landsmøte og den politiske plattformen republikaneren skal basere valgkampen sin på. Landsmøte inneholder også en mengde taler fra kjente og ukjente innad i det republikanske miljøet, og har tidligere vært et springbrett for republikanere med ambisjoner om framtidige kandidatur og posisjoner til å vise seg fram.

Mike Pence presser Trump mot sentrum?

Det store spørsmålstegnet ved årets landsmøte er nominasjonen av den kontroversielle eiendomsmogulen Donald Trump, som i løpet av vårens primærvalg kapret 1,543 av de 1,237 delegatene som trengs for å vinne nominasjonen. Det har til tider blitt spekulert i om det muligens kunne forekomme et forsøk på å velte Trumps kandidatur under landsmøte ved å endre valgreglene slik at delegater ikke lengre ville vært bundet til å stemme på den kandidat deres delstat stemte for i primærvalget, men dette gikk ikke veien under den første dagen.

Det kan derimot se ut som om Trump har imøtekommet den store skepsisen fra det republikanske establishmentet ved å nominere Indiana-guvernør Mike Pence som sin visepresidentkandidat og ”Running Mate”. Guvernøren er godt likt innad i det republikanske establishmentet, og kan regnes som det ”sikre” valget når det komme til visepresidentkandidater, et valg som kan berolige og hjelpe partitopper og donorer å stille seg bak Trump kandidaturet.

ARTIKKELEN FORTSETTER NEDENFOR

28392964215_abea60690c_o

Delegater fra hele Amerika samles til republikansk landsmøte denne uken.

De store talene

Å tale på det republikanske landsmøte er muligens den beste måten å få vist seg frem innad i det republikanske partiet. Talerne vil variere i alt fra realitykjendiser og partitopper til representanter fra utallige Super PACs. Blant talerne som er forventet å snakke finner vi tidligere Speaker of the House, Newt Gingrich, som lenge var spekulert i være en kandidat for visepresidentplassen. I tillegg er selvsagt mange også spent på talen til visepresidentkandidat Mike Pence. Aller mest venter folk flest på talen til Donald Trump torsdag kveld. 

Disse talene legger mye av føringen på hva som blir diskusjoner både på landsmøte og i media, og republikanerne vil ønske å bruke muligheten til å sentrere den framtidige debatten rundt deres sentrale temaer. For å gjøre dette har de laget temaer rundt talerne på de ulike dagene, hvor vi blant annet får temaer som ”Make America Safe Again”, med en tittel i tro kopi av Trumps ”Make America Great Again”. Ved å fokusere på sikkerhet i talene sine kan republikanerne fokusere på den pågående debatten rundt trusler som religiøs ekstremisme og ISIS-trussel, politiske områder hvor de ofte scorer bra blant velgerne.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s