10 valgkamptips til Trump

Trump-kampanjen er høyt og lavt. Jeg har gjort et forsøk på å gi Donald Trump 10 valgkamptips. 

Hold deg til budskapet. Donald J. Trump klarer ikke å holde seg til budskapet og er overalt. Hvis ikke klarer ikke kampanjen å hamre inn budskapet til velgerne, det gjelder både egen politikk og de negative sidene til motstanderen. Hva var en av grunnene til at Bill Clinton vant i 1992? It’s The Economy Stupid. På en annen side vil Trump klare å holde seg i mediene konstant, men det var nok mer effektivt under nominasjonskampen. 

Ikke tweet selv! Vær så snill, det begynner å bli pinlig. Hvis det allikevel er en ansatt som gjør det bør han eller hun finne på noe annet. Og ikke gå etter Barbara Bush, hun har du ingen sjanse mot i en diskusjon i virkeligheten. 

bb

Bruk telepromoter når det er viktig taler. Trump har demonstrert gang på gang at han ikke klarer det uten, det går ofte galt og han sier noe som skaper overskrifter i flere dager. Han er en meget god valgkamppolitiker og har ikke behov for dette under «vanlige» valgkamparrangement. Hva med litt Al Gore?

Stump Speech. Hold deg til en fast tale hvor du kan bytte ut deler med politiske saker som preger nyhetsbilde. Flere ganger har Trump kjørt av sporet og resultatet er å se i Clinton-kampanjen sine videoer på TV eller nett. For eksempel nedenfor. 

Si unnskyld, det er ikke farlig og da kommer du deg videre. For eksempel skulle kampanjen ha gjort dette når det ble kontroverser rundt bakgrunnen til en føderal dommer. Det er bedre med et par dager med negativ nyhetsdekning enn to uker (og det er ikke ferdig ennå). Valgkamp vinnes ikke i en sprint, men maraton. Hva med å gjøre som Justin Bieber?

Grasrotvalgkamp. Hvordan vinner man vippestater hvor det er veldig jevnt? Hvis man har en bred organisasjon som banker på dører kommer man veldig langt. Dette skulle Trump-kampanjen ha bygget for mange mange måneder siden. Det handler om å mobilisere og dette kan gjøre at Clinton trekker det lengste strået hvis valget blir jevnt. En kandidat kan prege nyhetene og sosiale medier, men det hjelper lite 8. november hvis velgerne ikke går til stemmelokalene. Og husk at det er forhåndsstemmegivning i flere delstater, som for eksempel Florida hvor mye står på spill. Hva med velgerne som ikke ser på nyhetskanalene eller er på Twitter? Jeg gikk selv på cirka 1100-1200 husbesøk i 2015 og det var effektivt. 

Bussturne. Privatfly er sikkert behagelig og det er enda mer behagelig å sove hjemme hver natt, men en bussturne i noen vippestater hadde ikke skadet. Som et minimum bør visepresidentkandidaten gjøre dette. Kampanjen sparer tid, ressurser og når flere velgere fortere. 

13668784_1202710989785428_8527463181988656847_o

Hillary Clinton og Tim Kaine på bussturne i rustbeltet. Foto: Hillary For America.

Ting tar for lang tid. Det har tatt alt for lang tid å få bygget en valgkamporganisasjon (som fremdeles ikke er gjort) og få i stand et nettverk til å samle inn penger. Trump-kampanjen vil aldri klare å ta igjen forspranget. Greed is Good sa Gordon Gekko, det gjelder ikke under presidentvalg. 

Vend søkelyset mot minoritetene. Uten en større andel av minoritetsvelgerne blir ikke Trump president. Trump bør vinne en større andel enn Romney gjorde i 2012. Under det demokratiske landsmøte havnet Trump nok en gang i søkelyset i negativ forstand.  

Få tak i bedre surrogater. Clinton har «drømmelaget» mens Donald Trump har mange ukjente ansikter som ikke er i nærheten av det nivået som kreves. Hvem er disse Trump-surrogatene som stadig er på CNN? Når alt dette er skrevet…

IMG_5829

Foto: Hillary for America.

MEN…

Bare for å understreke noe. Donald Trump gjør det godt på målingene og det er jevnt. Kampanjen gjør derfor mye riktig, men skal Trump vinne bør han heve seg et noen hakk. Jeg mener personlig at tyngdelovene i en valgkamp fremdeles gjelder (grasrotvalgkamp). På en annen side har 2016-valget demonstrert at tyngdelovene gjelder mindre enn før. Svaret kommer 8. november.

Vil igjen minne om denne kronikken jeg skrev tidligere i år:

Foto: Gage Skidmore.

En kommentar om “10 valgkamptips til Trump

  1. Tilbaketråkk: 10 valgkamptips til Hillary – VALGKAMP.ORG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s