Presidentdebattene

Mandag 26. september er det duket for den første debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Debattene kan bli avgjørende for begge presidentkandidatene som tidvis har slitt med negativ publisitet.

Muntlig debatt mellom presidentkandidatene har lenge vært et fenomen i USAs politiske historie, og kan spores helt tilbake til offentlige debatter mellom Abraham Lincoln og hans politiske motstander Stephen Douglas. De offisielle debattene sendt på tv og radio, med moderatorer fra de ulike nyhetsbyråene har derimot kun vært en realitet siden valget i 1960. Da møtte demokratenes John F. Kennedy den sittende visepresidenten Richard Nixon, i det som var USAs første televiserte debatt mellom to presidentkandidater. Debatten var en viktig faktor for Kennedy-seieren.

Presidentdebattene har siden den gang blitt en av de mest avgjørende momentene for enhver håpefull kandidat, og har gjennom årene både styrket og svekket kandidaturer. Debattene har vært en viktig scene for kandidater til å fremheve forskjeller og kvalifikasjoner.

Mye å tape, og mye å vinne

Årets debatt skiller seg vesentlig fra tidligere debatter. Det kan trygt sies at om man skal se kun en presidentdebatt i sitt liv, er dette en sterk kandidat. Både Clinton og Trump har nemlig ekstremt mye å vinne, samt ekstremt mye å tape på den kommende debatten 26. september fra Hostra University.

Det som virkelig skiller årets debatt fra tidligere utgaver, er mangelen på en soleklar favoritt. Både Hillary Clinton og Donald Trump har slitt med omdømmeproblemer, som følger av en rekke skandaler som Clintons bruk av en privat email mens hun satt som utenriksminister, og Trumps tirader mot blant annet foreldrene til en soldat som falt i strid for USAs militær.

Ser man tilbake til tidligere valg, som for eksempel valget i 2012 mellom nåværende president Barack Obama og tidligere Massachusetts guvernør Mitt Romney, var presset på Romney til å framstille et reelt alternativ til Obama administrasjonen. Barack Obama kunne lene seg på ekspertise og en relativ god historikk som ”Commander In Chief” i debattene, og kom godt ut, selv med en heller svak start i det første møtet med Romney.

24236272514_73e627ffe8_h

Trump vs. Clinton 26. september. Foto: ABC News

Begge har noe å bevise

Verken Hillary Clinton eller Donald Trump har denne tryggheten av å ha vært president å lene seg tilbake på. Clintons periode som ”First Lady of the United States” også kjent som ”FLOTUS”, samt hennes periode som utenriksminister under Obama-administrasjonen kan tenkes å gi henne fortrinnet, men hennes tidligere arbeid er lagt fra ukontroversielt. En rekke kontroverser som angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya under hennes periode som utenriksminister, samt den tidligere nevnte epost skandalen er noen av angrepene hun kan forvente å møte av opposisjonen. Hun har også høstet kritikk for hennes manglende evne til å framstå karismatisk og imøtekommende. Hennes til tiders stoiske utrykk under talen hennes på demokratenes nasjonale konferanse i Philadelphia har for mange virket som et mangel på reelt engasjement, en tiltale hun bør bruke debattene til å svare. 

Donald Trump har på sin side heller ingen enkel oppgave i møte. Trump kampanje har så langt vært preget av ett mediesirkus uten like. Kontrovers etter kontrovers har preget den eksentriske millionæren, og det er nok mange som undrer seg om han klarer å holde tungen rett i munnen i ett så seriøst forum som presidentdebattene. Hans til tiders på kanten retorikk kan for mange sees på som nøkkel til dominansen hans i republikanernes primærvalg. Den tid er dog over, og det forventes at han må moderere seg, om han skal ha en mulighet til å favne det store spektrum av ubestemte velgere. Hvor vidt han klarer dette kan være avgjørende om han skal klare å framstå som en seriøs kandidat for flertallet av de amerikanske velgerne.

Øyeblikk fra debattene

Foto: Gage Skidmore.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s