Reservelaget møtes til duell

Tirsdag 4. oktober braker det løs i neste runde av den amerikanske valgkampen. Denne gangen derimot, er det visepresidentkandidatene som møtes til retorisk duell.

Visepresidenten

Visepresidentdebatten, et ord som for alle utenom de særs interessert, sannsynligvis ikke vekker så fryktelig mye engasjement. I et valgår med de kanskje mest omstridte kandidatene i moderne amerikansk historie, er det lett å glemme at de ikke stiller alene på valglistene tirsdag 8. november. Interessen rundt Clinton og Trump har vært enorm og det foreløpig anslåtte seerantallet på den første debatten har nådd hele 83 millioner, en soleklar ny rekord. Å tenke seg at debatten mellom demokratenes Tim Kaine og Republikanerens Mike Pence i det hele tatt kan nærme seg et slikt seertall er ikke bare høyst usannsynlig, men det ville også være svært uvanlig.

Debatten mellom visepresidentkandidatene har nemlig sjeldent vekket særlig stor interesse hos det amerikanske folk, selv om de som står på podiene kjemper om å bli valgt til et av USAs viktigste verv. Skulle det mot formodning skje noe med Hillary Clinton eller Donald Trump etter en eventuell valgseier, må Tim Kaine eller Mike Pence være klar til å ta over presidentskapet på dagen.

29302369541_fb897afca2_z

Mike Pence skal i aksjon for Trump-kampanjen. Foto: Gage Skidmore.

Hvem er de?

Selv om de framstår som rivaler har Tim Kaine og Mike Pence har noe veldig sentralt til felles, de er begge politiske veteraner for sitt respektive parti. Tim Kaine har lang politisk fartstid, og sitter for øyeblikket som senator for delstaten Virginia, som han tidligere har vært guvernør for. Hans republikanske motpart Mike Pence stiller også med ledererfaring og har siden 2013 sittet som guvernør for delstaten Indiana. Både Kaine og Pence stiller med lang lovgivnings erfaring, samt de retoriske ferdighetene det kan forventes av noen som ønsker å stille til et av USAs høyeste embeter. De er begge godt likte innad i partiene sine, både hos velgerbasen og hos establishmentet.

Kamp mellom ideologiene

Sett i forhold til debatten mellom Trump og Clinton, er denne debatten mye mer fokusert på kampen mellom ideologiene, framfor individene. Verken Tim Kaine eller Mike Pence har den personlige trekkraften som sine presidentkandidater har, noe som vil føre til at fokuset vil ligge mer på politikken de representerer enn hvem de er. Dette er det mange som kanskje kan tenke gjør denne debatten noe ”kjedelig” i forhold til Clinton vs.  Trump debatten, men det er tvert imot det som gjør denne debatten mest spennende. Valgkampen mellom Trump og Clinton har vært preget av et ekstremt individfokus, som til tider har overskygget politikken de ønsker å bli valgt på. Om man virkelig er interessert i å lære om de sentrale politiske motsetningene mellom det demokratiske og det republikanske partiet er dette en debatt man ikke vil bør gå glipp av.

Kilder

Foto: Hillary For America.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s