All valgkamp er lokal

En av de styggeste valgkampene i amerikansk historie er snart over. Nå starter velgermobiliseringen og den kan avgjør duellen.

Donald Trump har vært en ukonvensjonell presidentkandidat og har drevet en like ukonvensjonell presidentkampanje hvor han har ignorert de politiske tyngdelovene i amerikansk politikk. Det kan koste han valget og gi Hillary Clinton en overbevisende seier. Clinton har de aller fleste vippestatene i lommen, hvis ikke et supercomeback fra Trump er i anmarsj.

Ingenting tyder på dette, og da mener jeg ingenting. Flere republikanske delstater kan bli demokratiske, i hvert fall i fire år. Hvorfor? Svaret er like komplisert som det er enkelt. Det handler om grasrotvalgkamp.

Må ned til grasrota

All politikk er lokal, det gjelder også valgkamp. Valgseire er ofte tuftet på en langvarig, omfattende og datadrevet grasrotkampanje. Clinton-kampanjen har hatt fokus på dette fra første dag. Trump-kampanjen har konsentrert seg om å dominere nyhetskanalene med både gode og dårlige historier. Det fungerte godt under nominasjonskampen, men det fungerer ikke i kampen om Det hvite hus.

Etter nederlaget i den første presidentdebatten har det gått av hengslene. Kampanjen har også over lang tid gjort en annen av kardinalsyndene i amerikanske valgkamper, flyttet fokus bort fra velgermobilisering.

Nå har Trump havnet i store politiske problemer og har ingen solid valgkamporganisasjon i bakhånd. Clinton har følbart momentum og en formidabel valgkamporganisasjon i ryggen, muligens den beste noensinne.

Nå vil republikanerne mest sannsynlig få svi for dette, også republikanere lenger ned på stemmeseddelen. Alt fra senatorer til lokalpolitikere. Noe som er årsaken til at flere og flere har kastet Donald Trump over bord og tenker kun på sin egen valgkamp, og det med god grunn.

Det er krise i det republikanske partiet og det blir nok ikke sjelefred på en god stund.

Flere stemmer er alt gitt

Forhåndsstemmegivningen er allerede godt i gang i flere delstater og majoriteten vil stemme på demokratene. Det er viktig å huske på uansett hvor det er valg i verden, er valgdagen egentlig den siste dagen velgerne kan bruke stemmeretten.

Clinton-kampanjen bruker enorme ressurser for å få velgerne til å forhåndsstemme.

Velgerne blir kjørt til stemmelokalene i hopetall, mikromarkedsføring foregår på sosiale medier og surrogatene fremmer budskapet, for eksempel slik Obama-familien har gjort. Mange tusen frivillige banker på dører og ringer den ene velgeren etter den andre.

På tvers av det politiske landskapet må Trump-kampanjen slukke den ene brannen etter den andre. Det må nevnes at det republikanske partiet har en bedre organisasjon enn på lenge og har jobbet systematisk med dette siden 2004, men partiet samarbeider ikke godt nok med sin valgte presidentkandidat. Uten at alle er på samme linje vil dette falle fra hverandre, særlig under valgdagen. Republikanerne vil ikke klare å koordinere på valgdagen og da kan løpet være kjørt.

Trump må dominere på valgdagen hvis det skal bli seier og det må komme en bølge av velgere som vanligvis ikke bruker stemmeretten. Kampanjen må overraske en hel politisk verden og vektingen brukt i meningsmålingene må være feil. Det skjedde delvis under Brexit og kan skje igjen. I USA teller, som mange nå vet, kun vippestatene og kan alle ha tatt så feil så mange steder? Har alle eksperter og politikere feil? Jeg vil ikke avskrive dette fullstendig, men det er høyst usannsynlig.

Det går nok veien

Det skal skrives at antall personer som deltar på Trumps sine valgkamparrangementer øker i omfang og han er milevis foran Clintons valgkamparrangement i antall personer som deltar. Men det gjaldt også Mitt Romney i 2012 og det endte med stortap mot den sittende presidenten.

Hvis målingene hadde vist dødt løp, til og med hvis Trump hadde hatt en liten ledelse, kunne grasrotkampanjen til Hillary Clinton fremdeles gi henne seieren. Bare tenk på valgene i Norge. Når Ap-maskinen starter motorene i august gir det ofte Arbeiderpartiet et løft med 1–2 prosent. Målingene viser en komfortabel ledelse for Clinton og det går nok hele veien slik at historie blir skrevet 8. november. Den første kvinnen noensinne blir USAs president og det er mye takket være fokuset på en grasrotkampanje. Skal du vinne amerikanske presidentvalg er grasrotkampanje en av grunnpilarene. Lær det først som sist.

Kronikk skrevet for Romerikes Blad 28. oktober 2016.

Foto: Barbara Kinney.

Publisert av Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s