Hvem vinner tidenes valgkamp?

Hele verden venter spent på valgresultatet etter en historisk valgkamp. Velger USA sin første kvinnelige president?

Dette har vært en presidentvalgkamp uten sammenligning. Nå er det opp til velgerne – og alle vi andre kan endelig puste ut etter 18 måneder med en intens, bitter og underholdende affære. Hvem vinner tidenes valgkamp, eller sirkuset som det hyppig blir kalt? Hillary Clinton har en enorm fordel på valgdagen. Hun har flere veier til å nå det magiske tallet på 270 valgmenn som vil gi henne seieren. Vinner Clinton for eksempel enten Florida, North Carolina eller Ohio så er det hele over. Det holder altså kun med en av disse delstatene.

Clinton-kampanjen har brukt enorme ressurser i disse delstatene de siste ukene og det selvsagt med god grunn. Noen andre delstater å følge med på er New Hampshire, Michigan, Pennsylvania og Virginia, går disse statene tidlig i Clinton-kolonnen så er det et veldig godt tegn på hva som kan være i vente.

Ingen vinnende koalisjon

Donald Trump må nesten gjøre rent bord for å vinne og det er bakgrunn for at han reiser til tradisjonelt demokratiske delstater for å ha en mulighet til å vinne en eller to av disse. Trump-kampanjen har ikke klart å bygge en vinnende koalisjon for å nå 270 valgmenn.

Det er vanskelig å se hvordan Trump skal finne en vei som leder til Det hvite hus, men på bakgrunn av at e-postskandalen har fått nytt liv kan det være innen rekkevidde. Noe som i hvert fall er sikkert er at Trump har mest momentum og vind i seilene før Amerika stemmer.

Hvor vil slagene stå? De aller fleste vet nå hva vippestater er. Det er her tvekampen vil stå, men i hvilke delstater? Den største premien av dem alle er den solrike staten Florida hvor 29 valgmenn står på menyen.

Latinovelgere er essensielt for å sette Donald Trump sjakkmatt i Florida og tallene viser at dette kan være i ferd med å skje, men Florida blir som regel alltid en neglebiter. Det kalles én prosent-staten på bakgrunn av at det er sjeldent at noen vinner med mer enn en prosent.

Går vi litt lenger nord venter 15 valgmenn i North Carolina. Clinton-kampanjen satser tungt i denne delstaten som president Obama vant i 2008. Slik tallenes tale er på valgdagen har Hillary en bedre mulighet i North Carolina enn i Florida, som igjen vil gjøre at hun blir historisk.

President Obama har gjennomført massiv valgkamp i denne delstaten de siste to ukene for å sikre kampanjen flere minoritetstemmer.

Enda lenger nord har vi vippestaten Ohio. Begge kampanjene satser på seier, men Trump ligger nok best an, mye på grunn av demografien med hvite velgere og det økonomiske budskapet som har resonnert godt.

KRONIKKEN FORTSETTER NEDENFOR

30161414243_2dba596eea_k
Levende historie?

Viktige slag

I disse tre delstatene vil de viktigste slagene stå, men hvis Hillary Clinton gjør det godt i noen andre vippestater så har hun ikke behov for disse statene. Det samme kan ikke skrives om Donald Trump. Dette er en kritisk forskjell.

I mange vippestater har velgerne hatt muligheten til å forhåndsstemme i flere uker. I Florida kan to tredjedeler av stemmene allerede være avgitt på forhånd. Nasjonalt vil over 40 prosent forhåndsstemme. Dette sier mye om hvor viktig forhåndsstemmegivningen vil være.

Clinton-kampanjen har brukt enorme ressurser på dette og det ser lovende ut flere steder, som for eksempel i Nevada. Hillary kan vinne denne delstaten før stemmelokalene åpner i teorien.

Jo tidligere, jo bedre

Strategien til kampanjene er å få de usikre velgerne til å stemme før valgdagen, gjerne så tidlig som mulig. Jo nærmere vi kommer valgdagen, jo viktigere blir det å få velgerne som mest sannsynlig vil stemme på en av kandidatene til valgurnene. På valgdagen gjelder det å få kjernevelgerne til å stemme i et stort antall.

Her vil Donald Trump ha en fordel. Velgerne til Trump er mer lidenskapelige enn Clinton sine velgere, og det er her en eventuell seier til Trump vil ligge. Klarer han å få alle sine kjernevelgere til å stemme på valgdagen? Svaret må være ja hvis Trump skal gå fra finansakrobat til verdens mektigste person.

Det er mange faktorer som indikerer at Hillary Clinton blir USAs neste president. Hun har en enklere vei til 270 valgmenn, kan vinne flere steder enn Donald Trump og har en massiv grasrotmaskin som har sikret henne flere forhåndsstemmer.

Donald Trump har vind i håret, men må ha en utrolig valgdag og slå noen rekorder. Så hva vil bli utfallet?

Mange USA-eksperter velger nok et rasjonelt svar hvor man tror at Clinton vinner, men alt kan skje. Jeg skal gå ett skritt lenger. Hillary Clinton blir USAs første kvinnelige president og blir bokstavelig talt levende historie i natt.

Foto: Hillary for America.

Publisert i Romerikes Blad 8. november 2016.

Publisert av Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s