Amerikansk valgkamp fra innsiden

Hvordan er det å gjennomføre valgkamp under et amerikansk presidentvalg? Jeg forsøker å gi et innblikk fra innsiden av Clinton-kampanjen i Miami.

Tusen takk for all trafikk til bloggen, alle delinger, kommentar og likes på sosiale medier og støtten fra alle andre. Det ble ingen valgseier for Hillary Clinton og jeg skal forsøke å sette noen ord på dette om en stund. Dette blir ikke siste gang jeg driver valgkamp i USA. Tusen takk igjen, dette ble et minne for livet!

Andre blogginnlegg

10 tips først

  • Husk at å gjennomføre valgkamp alltid er førsteprioritet.
  • Ha med et par joggesko. Du vil gå mellom 5-15 km hver dag.
  • Ha et bra mobilkamera. You never know!
  • Reise på noen valgkamparrangementer for å få opp energien.
  • Være tilpassingsdyktig. Go With The Flow.
  • «Be kind but firm» når du snakker med velgerne. 
  • Lojalitet mot valgkampkontoret ditt. Punktum.
  • Gjennomfør minst valgkamp i 2 uker, jeg vil anbefale 4-6 uker. 
  • Forsøk å gjøre flere oppgaver, ikke bare Phone Banking og husbesøk.
  • Taper du må du bare komme deg igjennom det. Det er alltid neste valgkamp.
img_6804

Valgkamp er religion

Å utgjøre en liten forskjell

Kan 17 personer fra Norden utgjøre en forskjell i et amerikansk presidentvalg? Svaret er uten tvil ja. I 2000 vant George W. Bush Florida med 537 stemmer. Vi banket på anslagsvis (opptelling fra oss selv og kampanjekontoret) rundt 10 000 dører. Jeg hadde aldri trodd at vi skulle klare et slikt tall på forhånd. Alt teller i valgkamper og vi gjorde de siste ukene vesentlig enklere for kontoret i Miami Beach. Vi ble kalt «The Danish Army». Jeg er norsk, men var danske disse to ukene.

Det starten med opplæring første dagen om hvordan vi skulle gå på husbesøk. Her plukket jeg opp et par ting jeg vil bruke i fremtiden, men det deler jeg nok ikke her. Etter opplæring ble det en runde med Phone Banking før den første dagen med husbesøk ventet. Husbesøk er ikke noe nytt for meg, men det er litt vanskeligere i USA på grunn av språket og det er færre som åpner dørene. Det var en utfordring, men det gikk rimelig bra. 

img_6653

Opplæring før første runde med husbesøk med Ruben.

img_6658

Det ble selvsagt Phone Banking også! Ikke her jeg er best.

Så begynte det

Jeg vet ikke hvor mange husbesøk jeg gikk på. I 2015 telte jeg, i 2016 var jeg ikke så opptatt av dette. Det viktige var hva vi klarte som gruppe. Det er mange færre som åpner dørene så når du får sjansen må du være på. Du må være litt aggressiv og ikke gi velgerne rom til å avvise deg. Litt annerledes enn i Norge, du må være enda mer på. 

Hva var budskapet? DU MÅ FORHÅNDSSTEMME! Early Voting var det vi skulle «selge». Vår oppgave var å finne ut om velgerne hadde forhåndsstemt og om de ville forhåndsstemme innen kort tid, og gi relevant informasjon hvor det var behov. Og sånn gikk egentlig dagene. Husbesøk dag etter dag med samme budskap. Det er også slik mange valgkamper vinnes så det gir mye mening. Jeg gikk stort sett på husbesøk rundt Miami Beach, men det ble noen turer andre steder også (Little Havana og Wynwood).

Hva med den siste helgen? Målet til kampanjen i Miami Beach var å banke på 15 000 dører. Det var mange frivillige så dette klarte vi på en dag. Resten av tiden ble vi sendt rundt til forskjellige steder i Miami, ryktet hadde spredd seg om «The Danish Army» og vi var ettertraktet. Det ble litt og med litt krangel mellom kontorene fordi alle vi ha oss.  

img_6632

Første dag. Legg merke til t-skjorten.

Su Voto, Es Su Voz

Et par av dagene dro vi til Little Havana. Jeg kan ikke spansk, men lærte meg en setning: Su voto, es su voz (Your Vote Is Your Voice). Det fungerte faktisk et par ganger. I tillegg fant jeg opp: Vota, Hillary, Finito. Det fungerte også flere ganger, men konklusjonen er at jeg er elendig i spansk. Det er mange mange spansktalende i Miami så her ville det klart vært bedre og ikke bruke oss, men det var et behov. Og i amerikanske valgkamper må du være tilpassningsdyktig og bare si ja. Det var en opplevelse og drive valgkamp i en bydel hvor nesten alle snakker spansk og veldig lite engelsk. Heldigvis snakket flere av deltakerne fra Danmark litt spansk og det reddet oss. 

The Last Stand

Den siste dagen med virkelig valgkamp var vi i Wynwood for å hjelpe til og det ble en runde med husbesøk. Organisasjonen i Miami har vært veldig bra og på slutten var det ikke mange dører å banke på. Vi klarte målene. 

På valgdagen sto vi med plakter utenfor stemmelokalene for å gi velgerne gi litt ekstra energi. Hjalp det? Vi vant Miami klart, men som alle vet ble det tap og Donald Trump blir USAs neste president. 

img_6827

Hopper for Hillary!

img_6826


Rådhuset i Miami Beach i bakgrunn

Bilder fra valgkampkontorene

Jeg tok med noen bilder fra valgkampkontorene. Jeg er litt svak for slike bilder.

img_6773

De frivillige er kjernen i alle valgkamper.

img_6788

Badass! The Danish Army.

img_6655

YES!

img_6667

Har et jeg liker aller best, ligger i kofferten. Tipp hvem?

img_6800

Foto: Steinar Ottesen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s