Fra sirkus til styring?

13754177_1071380552898896_2908935413291779463_n

Presidentkandidat Donald Trump trosset de politiske tyngdelovene og ble USAs 45. president. Vil han gjøre det samme som president eller blir det et sirkus uten sidestykke i amerikansk politikk?

Valgkampen er uten tvil over for Donald Trump og nå starter styringen av verdens eneste gjenværende supermakt. Ingen enkel oppgave. Det kan passe dårlig for en presidentkandidat som var mer opptatt av ruvende overskrifter enn kalde harde fakta. Noe som fremdeles er realiteten hvis man fikk med seg den første pressekonferansen etter valgseieren. Trump har havnet i et basketak med etterretningstjenestene i USA før han har blitt sverget inn. Dette er rett og slett farlig, men vi får se hvordan det utarter seg. Blir det spenning eller samarbeid?

I valgkampen lovet han mye, blant annet å erstatte helsereformen til Obama, færre frihandelsavtaler, bygge en mur mot Mexico, stramme inn innvandringen drastisk, oppheve Iran-avtalen og ta knekken på IS. Det tok ikke mange timene etter valgseieren at Trump-leiren begynte å gå tilbake på noen av valgløftene. Og det har bare blitt verre og verre i månedene som har fulgt. På en annen side viser det en viss pragmatisme fra president Trump og den vil han trenge i et Washington D. C som ikke har fungert siden 1990-tallet.

Trump-administrasjonen bærer preg av hvite eldre menn. Ikke veldig overraskende for mange. President Trump har valgt mange generaler til viktige sikkerhetspolitiske verv, noe som nok er en god ide når han totalt mangler utenrikspolitisk erfaring. Selv om han uttalte i valgkampen at han har mer kunnskap enn alle generalene riktignok. Verdens politiske hovedstad skulle også det ryddes opp i, men ser vi på Trump-administrasjonen virker det nesten som det motsatte er på gang. Utnevnelsene bærer preg av å komme fra den konservative eliten og næringslivet, alle med tette bånd til det politiske Amerika. Fellesnevneren er at få har bred politisk erfaring. Tidligere sjef i Exxon Mobil, Rex Tillerson, er en av disse. Tillerson kan bli USAs neste utenriksminister, men kan neppe sees på som en tungvekter.  

Hva kan vi forvente oss de første 100 dagene til Trump-administrasjonen? Som kjent er de første 100 dagene de aller viktigste når en ny president inntar Det hvite hus. Det er under disse dagene en president har mest politisk kapital og kan få gjennomført et par av valgløftene. Trump har uttalt at helsereformen blir fjernet fra første dag, men vi vet ikke hva som blir alternativet. Iran-avtalen skal brytes, men vi vet ikke hva som blir utfallet. IS skal knuses, men hvordan? Og hvordan blir det med muren som Mexico skal betale for? Noe som virker mer sikkert er at president Trump vil utnevne en eller flere Høyesterettsdommere innen kort tid. USAs Høyesterett er et politisk organ og utnevnelsene av konservative dommere kan ha ringvirkninger for utviklingen av det amerikanske samfunnet i flere tiår.

Det som er på manges lepper er hvordan blir det med forholdet til Russland? Noe som i hvert fall er sikkert er at det foregår noe som ikke er normalt. Trump snakker varmt om Russlands president Vladimir Putin. Flere sammenlignet Donald Trump med Ronald Reagan under valgkampen, det er langt bak mål. Reagan hadde aldri støttet et Trump-kandidatur og hans utenrikspolitiske linje. Første gang president Trump og Putin møtes vil bli et rabalder uten sidestykke i internasjonal politikk, alles øyner vil være rettet mot dette øyeblikket.     

Som presidentkandidat får man energi fra folkemassene som lytter til hvert eneste ord du sier. Få har opplevd dette mer intens enn Donald Trump. Under det siste valgkamparrangementet i Michigan midt på natten dukket over 30 000 mennesker opp. Når innsettingstalen er over og jubelen har stilnet begynner den virkelige jobben. Hva vil skje? Ingen vet, men vi kan i hvert fall konkludere med at det eneste som er helt sikkert er at Trump er uforutsigbar. Blir det sirkus eller styring? Det meste tyder på det første, men husk at Donald J. Trump har sjokkert verden tidligere og kan gjøre igjen.

Publisert i Romerikes Blad 20. januar 2017.

Publisert av Steinar Ottesen

Jeg jobber som informasjonsrådgiver for Fagforbundet Oslo og er utdannet statsviter (Southern Connecticut State University). Jeg har vært folkevalgt i Aurskog-Høland kommune i fem år og partileder for Aurskog-Høland Arbeiderparti. De siste 10 årene har jeg drevet mye med grasrotvalgkamp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s